maxresdefault 1
Anne ve Bebek
0

Doğum Sonrası Nasıl Kilo Verilir

dogumdan sonra kilo verme 2 - Doğum Sonrası Nasıl Kilo Verilir

Gebelik süresince kilo alınması fizyolojik ve doğal bir durumdur. Ancak ne kadar kilo alınması gerektiği ve doğum sonrası nasıl kilo verilir önemli bir konu olamaktadır.

Gebelik Sırasında Kaç Kilo Alınması Gerekir?

Bebeğinizin gelişimi için sizin dengeli ve kalorili beslenmeniz önemlidir. Ancak bu çok kilo alacağınız anlamına da gelmez. Vücut kitle endeksi normal aralıkta olan anne adaylarının 11-15 kg, çoğul gebeliklerde ise 20 kg a kadar normal kabul edilir, normalin üzerinde kilolu olanların ise 7-11 kg almaları beklenir. Gebelik de fazla kilo almak bebeğin de kilolu olmasını sağlamaz.Doğumdan sonrada alınan fazla kilolar sebebiyle hemen kafamızda Doğum sonrası nasıl kilo verilir sorusu oluşur.

Gebelikte Fazla Kilo Alınırsa Ne Olur?

Doğum sonrasında kiloları vermek zorlaşır ve kilo verme süreci uzar. Özellikle birkaç yıl içinde kilo verilmeye çalışılmalıdır. Doğumdan sonraki ilk 1,5 ay içinde sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenme sağlanmalıdır ve kesinlikle diyet yapılmaması gereken bir dönemdir.Doğum ile birlikte bebek, plasenta dokusu ve amniyon sıvısı kayıpları nedeniyle 6kg kaybedilmiş olur. Doğum sonrası 6. Haftaya kadar rahim gittikçe küçülür ve normal halini alır, fazla sıvının atılması ile de ciddi oranda kg vermiş olacaksınız.

Gebelik boyunca kiloları yavaş yavaş aldığınızdan sabırlı olun ve ay da 1-2 kg vermeye çalışmalısınız. 6. Haftanın sonunda hamilelikten kalma görüntünüzün artık iyice değiştiğini hissedersiniz. Gebelik öncesi döneme göre kalan kilolarınız süt vermeniz için size yardımcı olacaktır. Süt verdiğiniz bu dönemde kalori kısıtlayan diyetler yapılmamalıdır. Sütün kaliteli ve bol olması için enerji veren yiyeceklere ihtiyacınız olacaktır. Düşük kalorili diyet yaparsanız, kısa sürede kilo verebilirsiniz fakat kas kütlesi kaybı olacağından bir süre sonra kilo vermeniz zorlaşır ve halsizlik yorgunluk gibi şikayetleriniz olur. Bu nedenle optimal şekilde uyumalı, spor yapmalı ve dengeli beslenmelisiniz. 

Doğum Sonrası Nasıl Kilo Verilir ve Egzersiz Ve Beslenme Nasıl Olmalıdır

Hamilelikten sonra egzersiz süt miktarınızda veya yoğunluğunda bir etkisi olmadığı gibi, bebeğinizin gelişimine de olumsuz bir etki yapmayacaktır. Buna rağmen bazı araştırmalar yüksek yoğunluktaki fiziksel aktivitenin süt içerisindeki laktik asit miktarını artırarak, bebeğinizin hoşuna gitmeyecek, ekşi bir tat yaratabileceğini göstermektedir. Eğer emziriyorsanız, ortalama fiziksel aktivite yapmanız ve bol miktarda sıvı tüketmeniz bu potansiyel problemi ortadan kaldıracaktır.

Eğer yoğun fiziksel aktivite yapıyorsanız, egzersizlerden önce bebeğinizi emzirmeyi veya pompa yardımıyla süt toplamayı düşünebilirsiniz, bu durum aynı zamanda hamilelikten sonra egzersiz sırasında rahat etmenizi sağlayacaktır. Dört – beş aylık bir emzirme sürecinden sonra, vücudunuz rutin beslenme saatinde en fazla sütü üreteceği için, fiziksel aktivitenizin sütünüze herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Korse Kilo Vermemi Kolaylaştırır Mı?

Gebelik sırasında büyüyen rahim ve yumuşayan karın kasları nedeniyle oluşan görüntünün gizlenmesini sağlar fakat kilo vermenizi kolaylaştırmaz. Normal ya da sezeryan doğumdan 1 hafta

sonra korse kullanılmaya başlanabilir, fakat yatarken muhakkak çıkarılmalıdır.

Korse Kilo Vermemi Kolaylaştırır Mı?

Gebelik sırasında büyüyen rahim ve yumuşayan karın kasları nedeniyle oluşan görüntünün gizlenmesini sağlar fakat kilo vermenizi kolaylaştırmaz. Normal ya da sezeryan doğumdan 1 hafta sonra korse kullanılmaya başlanabilir, fakat yatarken muhakkak çıkarılmalıdır.

Doğumdan Sonra Yapılan Egzersizler

Kendinizi hamilelikten sonra egzersiz için hazır hissettiğinizde, günlük yürüyüşler yapın. Hatta havuzda birkaç tur gibi basit aktivitelerde yapabilirsiniz. Bu şekilde basit aktiviteler ile başlayın. Doktorunuzdan onay aldıktan sonra aşağıdaki egzersizleri yapmayı da düşünebilirsiniz:

  • Köprü. Temel kaslarınızı güçlendirmek için, dizleriniz bükülüyken, sırtüstü yatın. Eğimli veya zemine tam olarak baskı yapmış halde olmayacak biçimde, doğal pozisyonunuza geri dönün. Karın kaslarınızı sıkın. Kalçalarınızı, dizleriniz ve omuzlarınız da kalkacak şekilde yukarıya doğru kaldırın. Üç kez derin nefes alana kadar pozisyonunuzu koruyun. Başlangıç pozisyonuna dönerek tekrar edin.
  • Pelvik tilt. Karın kaslarınızı güçlendirmek için günde birkaç kez pelvik tilti deneyebilirsiniz. Dizleriniz bükülü şekilde yere uzanın. Karın kaslarınızı sıkın ve pelvis bölgenizi yukarı doğru kaldırarak, sırtınızı yere bastırın. Bu hareketi 10 saniye boyunca sürdürün. Beş kez tekrar edin. Bu tekrarların sayısını dilerseniz 10 – 20 civarına çıkarabilirsiniz.
  • Kegel egzersizi. Bu egzersizi perineumunuzu iyileştirmek, vajinanızı sıklaştırmak ve mesanenizi kontrol ederek, pelvis kaslarınızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Kaslarınızı idrarınızı keser gibi sıkın. Bunu 10 saniye boyunca devam ettirin ve serbest bırakın. Hamilelikten sonra egzersiz olarak günde en az üç kez, 10’lu tekrar yapın.

Yaşanabilecek Engeller

Yeni doğmuş bir bebeğiniz varken, fiziksel aktiviteye zaman bulmak güç olabilir. Hormonal değişiklikler sizi duygusal bir hale getirebilir. Kimi günler kendinizi hamilelikten sonra egzersiz için çok yorgun hissedebilirsiniz. Bu, fiziksel aktiviteyi geri plana atmanızı gerektirmez. Yapmanız gerekeni yapın. Arkadaşlarınızdan, eşinizden ve ailenizden destek alın. Fiziksel aktivite için zaman ayırın. Arkadaşlarınız ile birlikte egzersiz yaparak motive kalın. Bebeği, ana kucağı kullanarak yürüyüşlerde yanınıza alabilir veya abdominal egzersizler sırasında yanınızda tutabilirsiniz.

Unutmayın, hamilelikten sonra egzersiz kolay olmayabilir. Fakat kendinize güveninizi artıracağı gibi, bebeğiniz ile ilgilenmeniz için gereken enerjiyi de elde etmenizi sağlayacaktır.

Gebelikte sağlıklı kilo alımı için Gebelikte Beslenme yazımıza bakabilirsiniz.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Blog'u Değerlendir
Abone olmak
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x