gebelikte 8 saglikli beslenme onerisi 10699742 357 amp
Anne ve Bebek
1

Gebelikte Beslenme

43acad6666 - Gebelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme Alışkanlığınız Bebeğinizin Sağlığını Şekillendiriyor

Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp gelişmesi hem de annenin ihtiyaçlarının karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Bebeğin tek besin kaynağı annenin dengeli ve düzenli beslenmesi, bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesi için büyük bir önem taşıyor. Gebelik dönemindeki kadınların enerji ve besin ihtiyaçları artıyor. Ayrıca vitamin ve mineral eksikliği gebelik sürecinde ortaya çıkıyor ve eksik olan vitamin ve minerallerin tamamlanması gerekiyor.

Gebelikte Beslenme

En zor zamanlarda, en mutlu günlerde, ilk adımlar da, her gözyaşında, hem başarı da hem başarısızlık da koşulsuz da sevmenin adıdır annelik. Ve bu duygu, anne olma fikri ile dahi insanın içini kaplamaya başlar. Elbette çok seven herkes gibi endişe de bu duygularla beraber gelir. Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de hamilelikte beslenme yöntemleridir. 

Hamilelik sürecinde normal ağırlık kazanımı 10-14 kg arasındadır. Ancak bunun üzerine çıkması kalorisi yüksek fakat besin değeri düşük gıdalar tüketildiği anlamına gelebilir.

Gebelik süresince yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutmak; 

  • Fizyolojik gereksinmelerinizi karşılamaktadır.
  • Bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
  • Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılar.

Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketimi Oldukça Önemli

Hamilelikte beslenme süreci günlük bir düzen gerektirir. Her gün en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt ve peynir muhakkak tüketilmelidir. Yumurta protein açısından oldukça zengin bir gıda olduğundan haftanın en az 3 günü muhakkak beslenme ritüeline eklenmelidir. Hamilelik sürecinde protein ve kalsiyum alımı bebeğin gelişimi için büyük önem taşıdığından ötürü süt ve süt ürünleri ile yumurta bolca tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.

Kırmızı Et Tüketimi

Anne karnında bebeğin büyümesi, sinir sisteminin oluşumu, kaslarının gelişimi ile enzim ve hormonların düzeni gibi pek süreç protein kaynağı ile rayına girer. Kırmızı et ise en önemli protein kaynağı olarak sayıldığından ötürü haftanın en az 2 günü beslenme listesinde bulunmalıdır. 

Hamilelikte Balık Tüketimi İhmal Edilmemeli

Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile protein bakımından oldukça zengin bir besin olan balık, bebeğin beyin ve göz gelişimi için oldukça önem taşıyor. Ancak bazı balık türlerinde bulunan yüksek miktarda ki civa oranı bebek için tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle haftada 350 gramdan fazla olmayacak şekilde levrek, çipura, somon gibi büyük balıkların tüketimi olumlu yönde önem taşırken; midye, istiridye, kılıç balığı, köpek balığı, suşi ve uskumru gibi çinko değeri yüksek balıkların tüketilmesi ise zararlı kabul edilmektedir.

Kuruyemiş Tüketimi

Kuruyemişlerin sahip olduğu zengin vitamin ve mineral içeriği önem taşır. Bu sayede, bebeğin anne karnındaki gelişimi sorunsuz bir şekilde ilerler. Uzmanlar; anne adaylarının bilhassa gebeliğin ilk döneminde kuruyemiş tüketmesini tavsiye ederler. Çünkü, bu dönemde kuruyemiş tüketildiği takdirde embriyonun organ ve sistemlerinin gelişimi hususunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Kuruyemiş; bebeğin anne karnındaki gelişimi açısından hayati öneme sahiptir. Hem sinir sisteminin hem de beynin gelişmesini olumlu yönde etkiler. Herkesin bildiği gibi kuruyemişin içerisinde faydalı yağlar vardır. Bu yağlar; enerji vermesi açısından önem taşır. Anne adayının günlük enerji ihtiyacının sorunsuz bir şekilde karşılanmasını sağlar. 

Hamilelikte Meyve ve Sebze Tüketimi

Günde 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi önerilmektedir. Meyve ve sebzeler; taze, dondurulmuş, kurutulmuş ya da suyu sıkılmış şekilde de tüketilebilir. Ancak, ilave şeker ve tuz içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda, tüketilmeden önce meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekir.

Günde 3 Litre Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Her şeyden önce su tüketimi gebelikte büyük önem taşır. Her birey için su tüketimi oldukça önemli olsa da hamilelikte bu ihtiyaç daha çok artar. Su tüketimi rahim kasılmalarını azaltır. İdrar yolu enfeksiyonu ihtimalini düşürür, kabızlığı ve vücudun ödem tutmasını engellemektedir. Mide yanması ve bulantısı gibi şikayetlerin önüne geçer. Hamilelikte beslenme sürecinde asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. 

Sigara ve Alkolü Hayatınızdan Çıkarın

Sigara tüketimi, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kan, oksijen ve besin gibi maddelerin bebeğe ulaşımını azaltmaktadır. Bu da gebelik sırasında düşük riskini iki katına çıkartır. Alkol tüketimi ise beyin gelişimini olumsuz etkileyerek sinir hücrelerinin gelişimine ve yaşam sürelerine zarar vermektedir. 

Ayrıca gebelikte alkol tüketimi kemik ve kıkırdak hücrelerinde de erken ölümlere sebep olabilmektedir. Bu nedenle bu süreçte anne adaylarının dikkat etmesi gereken konuların başında gelmektedir.

Sizde hamileyseniz yenidoğan bebek alışverişini yapmadıysanız Yenidoğan Bebek Alışverişi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Blog'u Değerlendir
Abone olmak
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

[…] sağlıklı kilo alımı için Gebelikte Beslenme yazımıza […]

1
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x