1539152006 1
Anne ve Bebek
1

Anne ve Bebek Arasında Güven

90959 - Anne ve Bebek Arasında Güven

Anne ve bebek arasında güven bağının sağlıklı iletişim ile bebeğin gelişimini nasıl etkilediğini ve ileriki yıllarda bir birey olduğundaki önemini biliyoruz. Ancak durum yine yanlış anlaşılmamalıdır. Çocuk yetiştirmenin, onunla ilgilenmenin yalnızca annelerin görevi olmadığını da eklemek gerek. Çocukların sağlıklı gelişimi için anneye olduğu kadar, babaya da ihtiyaçları vardır. Yani çocuk, her iki ebeveyninden de eşit derecede ilgi ve sevgi görmelidir.

Anne ve Bebek Arasında Güven Oluşumu

Emzirme anne ve bebek arasındaki sevginin en yoğun hissedildiği fiziksel ve duygusal temastır. Bu şekilde anne ve bebek arasında güven bağı oluşmaktadır. Annenin dokunuşları, göz teması, bebekle konuşması iletişimin gücünü ve anne ve bebek arasında güveni daha da artıracaktır. Bebeğin çevresinde bulunan ve onun bakımında rol oynayacak diğer kişilerle kuramayacağı bu çok özel bağ, aynı zamanda temel güven duygusunun da oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bebekler annelerinin duygularını hisseder. Olumsuz duygular emzirme döneminide etkiler. Annenin doğum sonrası dönemdeki huzuru ve kendine güvenmesi, bebeğin ihtiyaçlarına zamanında ve doğru cevap vermesine yardımcı olur. Tanışma ve uyum dönemi dediğimiz ilk günlerde ağlamalar, memeyi reddetme, yeterli beslenme için ilgiyi sürdürmemek son derece normal kabul edilebilir. Bu noktada anne ve bebek arasında güven son derece önemlidir.

Günlük Bakımın Bağlanmaya Olan Etkisi

Günlük bakım sırasında, bağlanma doğal olarak gerçekleşmektedir. Bebeğin ağladığı ve huzursuz olduğu durumlarda, annenin verdiği tepkiler, hem bebek hem de anne için çok önemlidir. Annenin bebeği ile konuşması, yakın durması, kalp atışlarınızı hissettirmesi, göz iletişimi kurması, bebeğin keyifli olduğu zamanlarda annenin ona gülümsemesi anne ve bebek arasında güven bağının kuvvetlenmesini sağlayan birincil etkenlerdir. Bu durum anne ve bebek arasındaki güveni arttırmaktadır.

Bebeklerde Güvenli Bağlanma Belirtileri

Bebeklerde güvenli bağlanmanın birçok belirtisi vardır. Güvenli bağlanan bebekler duygularını ifade etmekte zorlanmaz, anne-babayla ve çevresiyle daha güçlü iletişim kurar. Güvenli bir şekilde bağlanan bebeklerin, çocukluğun ileriki aşamalarında daha empatik olduğu gözlemlenebilmektedir. Ayrıca bu çocuklar kararsız veya güvensiz bağlanma stilleri olan çocuklardan daha az yıkıcı, agresif ve daha olgun olabilmektedir Bu nedenle bu bağ büyük bir etken olmaktadır. Güvenli bağlanan bebekler,

  • Korktuğunda ebeveynlerinin onu rahatlatmasını bekleyebilir,
  • Ebeveynlerin dönüşünü olumlu duygularla karşılar, itme ya da reddetme gibi davranışlar sergilemez,
  • Ebeveynin yokluğunda diğer insanlar tarafından bir ölçüde rahatlatılabilirken ebeveynleri yabancılara tercih ederler.
  • Okul döneminde sosyal olurlar ve uyumludurlar. 
  • Kendilerine güvenleri yüksektir.

Güvenli Bağda Oyunun Önemi

Anne ve bebek arasında güven bağının oluşmasında oyununda yeri çok önemlidir. Bebekler bağlanmayı oyun üzerinden değil ilişki üzerinden hissediyorlar. O yüzden anne babayla oynarken oyuncağı ver oynasın değil de ilişki de kalarak oyun oynamayı öneriyorum. Küçük bebeklerde ‘Aaa burnun nerde, bak bu gözün’ gibi göstererek, dokunarak oynanan oyunlar iyi olur. Biraz daha büyük bebekler için, oturma pozisyonunda kalabiliyorsa hafif fış fış kayıkçı gibi yüz yüze olan oyunlar. Şarkı söylemeler, masal anlatmalar. İlişkide ve temasta kalınan, göz göze bakılan oyunlar oynanabilir. Tabii bebek biraz daha kendisi oyun oynamak istiyorsa da sürekli gözüne bakayım demeye gerek yok. O durumda bebek oyun oynarken yanında oturup ”Bak böyle oynuyorsun demek,’ deyip yanında durmak bile yeterli.

Sürekli bizimle iletişimde olmasını beklemiyoruz fakat bizimle oynarken iletişim ve temasta kalması önemli. Bebeğe ‘Gidiyorum, geleceğim. Geldiğimde şunları yapacağız, şöyle olacak,’ gibi açıklamalar yapmak, süreci anlatmak önemli. Anne geri döndüğünde de bebekle bol bol ten temasında bulunması güven vermek için önemlidir. Bu şekilde oyunlaştırmalar anne ve bebek arasında güven bağını arttıracaktır.

Bebeklerle ilgili daha fazla blog yazısı için Anne ve Bebek kategorisini takip edebilirsiniz.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Blog'u Değerlendir
Abone olmak
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

[…] Anne ve Bebek Arasında Güven […]

1
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x